Recomandările CNPDCP

Aspecte practice și legale în legătură cu instalarea și gestionarea mijloacelor de supraveghere video

Utilizarea supravegherii prin intermediul mijloacelor video reclamă respectarea anumitor cerințe și garanții din partea proprietarului/gestionarului de sistem, referitor la prelucrarea și protecția datelor cu caracter personal colectate prin intermediul acestuia, care sunt reglementate prin Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal.

Textul integral al documentului poate fi vizualizat aici

________________________________________________________________________
Opinia Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19) în Republica Moldova
Prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19) în Republica Moldova Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova accentuează asupra riscurilor și provocărilor privind protecția persoanelor în partea ce vizează prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul combaterii Coronavirusului (COVID-19), în special, a datelor privind starea de sănătate a pacienților. Lupta împotriva COVID-19 este un obiectiv valoros împărtășit de toate națiunile, inclusiv de Republica Moldova și, prin urmare, trebui susținut în cel mai bun mod posibil pentru a diminua și lichida răspândirea acestui virus. Din momentul declanșării COVID-19, se asistă zilnic la diverse operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate în contextul combateriiCOVID-19. Toate aceste operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate trebuie să reprezinte o parte componentă a eforturilor concertate întru menținerea sănătății publice, iar protecția datelor nu poate fi în niciun caz și nu este sub nici o formă un obstacol în calea salvării vieții, respectiv principiile aplicabile de legislația națională în domeniul protecției datelor cu caracter personale permit întotdeauna o echilibrare a intereselor puse în joc.
_______________________________________________________________________
Opinia Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal în procesul electoral
CNPDCP, 19 februarie 2019
Dreptul la vot, dreptul de a fi ales, precum și dreptul la inviolabilitatea vieții private constituie drepturi de forță constituțională și fundamentală. Ordine în care, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova, în exercitarea jurisdicției sale de garant al respectării protecției datelor cu caracter personal, având drept premisă cel din urmă raționament, recepționând o serie de sesizări care cristalizează existența unei problematici privind valorificarea pragmatică a principiilor de protecție datelor cu caracter personal în perioada electorală, diseminează următoarea reacție instituțională în scop de prevenire și informare:

Textul integral al Opiniei Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal  în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal în procesul electoral

______________________________________________________________________

,,Orizonturile confidențialității în epoca inteligenței artificiale”

CNPDCP, 18 februarie 2019

La 29 octombrie 1968, a fost realizată prima transmisie prin rețeaua ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Inițial, rețeaua, dezvoltarea căreia a fost finanțată de Departamentul Apărării al SUA, includea conectarea a 4 universități americane: Universitatea California – Los Angeles, Institutul de Cercetare Stanford, Universitatea Utah și Universitatea California – Santa Barbara.
Acest prim sistem reprezintă predecesorul Internetului așa cum îl cunoaștem astăzi, iar la aproape 50 de ani de la lansarea sa, se constată valențele istorice ale anului 1969.
În 2019 Internetul va marca 50 de ani, omenirea reușind în timp să-i ,,guste” din plin bunele și relele și (nu) se pregătește de un alt salt în evoluție, care deja face parte din realitate: Inteligența Artificială.